Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με Πάπα Φραγκίσκο και κόματα της Ιταλικής Αριστεράς

Σημαντικές ήταν οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ
Συνάντηση που κράτησε σχεδόν μια ώρα είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη  να αντιμετωπιστεί η προσφυγική/μεταναστευτικη κρίση με ανθρωπισμό. Τον ευχαρίστησε επίσης για τη
στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές,
καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη σταθερή στήριξη του στον ελληνικό λαό και μια ακόμη φορά συνεχάρη τον πρώην ΠΘ για τις προσπάθειές του. Ο Ποντίφηκας επανέλαβε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και την ψυχή του όσα είδε στη Λέσβο, καθώς επίσης και η φράση του Αλ. Τσίπρα, την οποία συχνά μνημονεύει, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες.
Ο Πάππας Φραγκίσκος και ο Αλ. Τσίπρας συζήτησαν επίσης για την αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων, των παγκόσμιων ανισοτήτων και της φτώχειας. Ο Ποντίφικας  συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και κυρίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια, χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αναφορικά με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, και άρα άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.
Συζήτησαν επίσης για τη σπουδαιότητα να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και για τις κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο  σε αυτόν και σε άλλους τομείς.  
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος αξιών της Αριστεράς με βασικές αρχές του Χριστιανισμού και ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τον κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για τη προστασία των αδυνάμων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Γεύμα παρέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος στην οποία υμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Βιτσέντζο Αμεντόλα, και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του κόμματος και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης,  κ. Αντρέα Ορλάντο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνεργασία των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία και την ενίσχυση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικού κόμματος. 
Συναντήσεις πραγματοποίησε επίσης ο Αλ. Τσίπρας με αντιπροσωπείες της Sinistra Italiana  και της «Άλλης Ευρώπης». Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την ακλόνητη στάση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό στα χρόνια της κρίσης, αλλά και προς τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ιταλική Αριστερά αποτελούσε πάντοτε ένα εργαστήρι ιδεών και δράσης. Είναι αναγκαία η συμβολή της και σήμερα στο διάλογο και τον κοινό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Για να αναζητήσουμε  προοδευτικές λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, η Ευρώπη και ο κόσμος.
Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου και ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των 5 Αστέρων, Roberto Fico. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύμπτωση για πολλά θέματα όπως ο μετασχηματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κοινωνική Ευρώπη, η προσφυγική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση, η συνεργασία των νότιων ευρωπαϊκών χωρών. Σημειωτέον ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε συνομιλίες με την ευρωομάδα των Πρασίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου