Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΕΣΥ: Απλήρωτοι & 5.000 λιγότεροι υγειονομικοί μπροστά στο 2ο κύμα

Καμία πρόσληψη στο σύστημα Υγείας από τον Μάιο, 5.000 λιγότεροι από πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων, μπροστά στην απόλυση εκατοντάδες επικουρικοί, το υπόλοιπο προσωπικό του συστήματος Υγείας απλήρωτο και χωρίς επαρκή μέσα προστασίας καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει νοσοκομεία και μετά με σπασμωδικές κινήσεις δημιουργεί παντού κλινικές COVID-19, έχει ξεφύγει η κατάσταση και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς σχέδιο, προειδοποίησε το μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ Τάκης Παντέλης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έμεινε στον εφησυχασμό της πρώτης περιόδου, είπε ο κ. Παντέλης. Από το τέλος Μαΐου ως τώρα δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη πέραν όσων ήρθαν Απρίλιο-Μάιο. Σε σχέση με τον Μάιο του 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών είμαστε στην Υγεία με 5.000 εργαζόμενους λιγότερους, αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν και έτοιμες προκηρύξεις του 2019 που μπορούσαν να είχαν «τρέξει» Ιούλιο-Αύγουστο 2019 τις έβγαλε τώρα η κυβέρνηση και θα αρχίσουν να μαζεύουν στοιχεία για 1.209 θέσεις τον Σεπτέμβριο ... θα έρθουν μετά από ένα χρόνο. Δημιουργούνται ερωτηματικά για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει το σύστημα Υγείας. Δεν έχει προστεθεί κανένας νέος εργαζόμενος από τον Μάιο και μετά. Βρισκόμαστε να δώσουμε τη μάχη με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους, αυτό τα λέει όλα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στα βασικά μέσα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες και τα γάντια. Υπάρχει δυστοκία για να καλυφθούν οι ανάγκες.


Την ίδια ώρα, συνέχισε, σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων δεν υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους όσοι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό αντιμετώπισαν με υπερπροσπάθεια το πρώτο κύμα του κορωνοϊού την Άνοιξη. «Ένας νεοδιοριζόμενος ΔΕ που κάνει μία νύχτα στα επείγοντα και στα covid θα παίρνει 7,5 ευρώ, ένας ΤΕ 9 ευρώ, για αυτές τις αμοιβές μιλάμε, αυτές καθυστερούν».

Ακόμη χειρότερα, με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή 31 Ιουλίου, για μεγάλο αριθμό από τους επικουρικούς που διορίστηκαν το 2018 και οι συμβάσεις τους λήγουν τον Οκτώβριο του 2020, παράταση δίνεται μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, περίπου 800 οδηγούνται στην απόλυση, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους. Αυτή είναι η πραγματική πολιτική της ΝΔ στον χώρο της Υγείας. Αντί να δώσουν παράταση για όλους, μεγάλο αριθμό τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού δεν ανανεώνει τις συμβάσεις. Και για τους υπόλοιπους, τις ανανεώνει μέχρι 31/12/2020, με προφανή στόχο 1/1/2021 να μην είναι στις δουλειές τους...

Από 25 Ιουλίου ως 10 Αυγούστου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, λειτουργούσε μόνο μία μονάδα COVID-19, οι άλλες ήταν σε διαδικασία απολύμανσης, είναι χαρακτηριστικό του ελλιπούς σχεδιασμού. Έκλεισαν νοσοκομεία που είχαν ενταχθεί στη νοσηλεία COVID-19, όπως το «Αγία Βαρβάρα», το χρησιμοποίησαν τρεις μήνες και μετά το απέκλεισαν, δεν επένδυσαν σε αυτό ώστε σε ένα δεύτερο κύμα να υπάρχει ανοιχτό το νοσοκομείο, με 35 κλίνες, να προσφέρει νοσηλεία. Και τώρα σχεδιάζουν ανακατανομή σε όλα τα νοσοκομεία, να υπάρχουν κλινικές COVID-19 πέρα από τα νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να υπάρχουν περιστατικά σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, φαίνεται να έχει ξεφύγει η κατάσταση από την κυβέρνηση και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με σπασμωδικές κινήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε, στις 7 Αυγούστου, Παρασκευή, με κατεπείγον σήμα σε όλα τα νοσοκομεία είπαν ότι όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες υποχρεωτικά θα κάνουν τεστ. Και το Σάββατο βράδυ το αλλάξανε, ότι αρκεί να συμπληρώσουν το σχετικό έγγραφο. Δεν είναι σοβαρές παρεμβάσεις αυτές, δείχνουν το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει καθαρά επικοινωνιακά και με τα ΜΜΕ στο μέρος της το ζήτημα. Αυτή την περίοδο των τριών-τεσσάρων μηνών που θα μπορούσε να επενδύσει, να προσλάβει και εκπαιδεύσει κόσμο, να κάνει έναν κεντρικό σχεδιασμό και ανακατανομή νοσοκομείων, να βγουν συμπεράσματα από το πρώτο κύμα, πηγαίνουμε σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο στο δεύτερο κύμα που μπήκε ταχύτατα, με σοβαρά προβλήματα και στην στελέχωση και την αντιμετώπιση περιστατικών, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά δεν θα τα δείτε πουθενά αυτά, ούτε θα δείξει κανείς τι αντιμετωπίσαμε οι υγειονομικοί, ποια είναι τα αιτήματά μας, πώς τα διεκδικούμε, πώς αγωνιζόμαστε για να αναπτυχθεί το σύστημα Υγείας, κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου