Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η επιχειρηματικότητα στον καιρό της πανδημίας

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

του Γ. Σταματάκη

Στην Ελλάδα των μνημονίων και των καταστροφικών πολιτικών που κατά καιρούς εφάρμοσαν οι γνωστές «φιλελεύθερες» κυβερνήσεις, ήρθε να προστεθεί η πανδημία covid-19 και να βάλει το κερασάκι σε μια τούρτα που παλεύει να μείνει «φρέσκια».

Δυστυχώς η αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη σημερινή κυβέρνηση ήταν προκλητικά αδιάφορη έως και τιμωρητική. Η πλάτη που ζήτησαν να βάλουμε δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, που με τόσο κόπο ιδρώτα και αγωνία κατάφεραν να διατηρήσουν, συντηρώντας εκτός από τις δικές τους οικογένειες άλλες τόσες τουλάχιστον.

Υπάρχει έκδηλη ανησυχία από όλους τους κλάδους που στηρίζουν την Ελληνική οικονομία (λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός) για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης και όπως όλα δείχνουν αυτά θα είναι για μία ακόμη φορά ελλιπέστατα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει προσωπικό εκμεταλλευόμενοι προγράμματα του ΟΑΕΔ, που τους δίνουν την δυνατότητα να απασχολούν υπαλλήλους – εγγεγραμμένους στα μητρώα του συγκεκριμένου Οργανισμού. Τα προγράμματα αυτά δίνουν μεγάλη ανάσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί ένα ποσοστό των αποδοχών των εργαζομένων είναι επιδοτούμενο. 

Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που διογκώνεται και θα αποβεί καταστροφικό για πολλές επιχειρήσεις, αν δεν υπάρξει άμεση λύση. Λόγω έλλειψης προσωπικού στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, σε πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καταβληθεί όσα δικαιούνται από τις αρχές του καλοκαιριού!  Μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις και πιέσεις στο συγκεκριμένο δημόσιο φορέα πήραμε τη μία και μοναδική απάντηση: «ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ!»

Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, κατανοούμε ότι οι άνεργοι έχουν προτεραιότητα τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε αλλά πρέπει οπωσδήποτε να κατανοήσει και η κυβέρνηση ότι κρατάμε με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις και το προσωπικό μας.

Κύριοι, βάλτε επιτέλους τάξη σε έναν Οργανισμό πού υπάρχει για να στηρίζει χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις, όχι να τους οδηγεί σε αδιέξοδο!

Τα λάθη είναι πολλά. Αν υπάρχει όμως θέληση και σωστός προγραμματισμός, μπορούμε να βγούμε αλώβητοι απ΄ αυτή την παγκόσμια κρίση.

 

Γιάννης Σταματάκης

Έμπορος-Μέλος Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου