Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Κώστας Δρακονταειδής: "Ευθύνη των πολιτών είναι να αποτρέψουν αυτούς που μας χρεοκόπησαν να μας "ξανασώσουν"


Την τελευταία προεκλογική του συνέντευξη παραχώρησε στον Prisma 91,6 ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, ούτε η ίδια η Νέα Δημοκρατία,  ότι αυτοί μας έβαλαν στο μνημόνιο, καθώς πρόκειται για ένα αντικειμενικό γεγονός που είναι απαντημένο σε όλο τον κόσμο ή τουλάχιστον σε όλους όσους έχουν μνήμη.
“Με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, κυβερνώντας με τις κυβερνήσεις που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια, έρχονται τώρα αυτοί που μας εβαλαν στο μνημόνιο να μας πουν ότι θα μας σώσουν και εδώ είναι το εντυπωσιακό της υπόθεσης, καθώς μιλάμε για πολιτικό θράσος. Εδώ όμως είναι και η ευθύνη όλων των πολιτών  να σκεφτούν πώς αυτή η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, ποιες είναι οι αιτίες που την οδήγησαν και βεβαίως με νηφαλιότητα να κρίνουν ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές που ήδη έχουν παράξει το αποτέλεσμα και βρισκόμαστε εκτός προγράμματος, εκτός μνημονίου, φυσικά με εποπτεία και κανείς δεν το έκρυψε, αλλά με έναν ορίζοντα μπροστά μας εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτόν που είχαμε το 2015.
Στην επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία και τελικά υπέγραψε νέο μνημόνιο, ο κύριος Δρακονταειδής απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε υπερβολή στον πολιτικό του λόγο τον Γενάρη του 2015 όμως είχαμε τις επόμενες εκλογές, όπου κατέθεσε την πρότασή του και είχαμε βεβαίως την αποδοχή της, τονίζοντας τα εξής:
“Είχαμε τις εξελίξεις εκείνου του εξαμήνου, τον Σεπτέμβριο όμως του 2015 είχαμε ξανά εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως καθαρός στο πώς θα πορευτούμε, έκανε μία επώδυνη επιλογή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση στελεχών του, εκεί όμως είπε την απόλυτη αλήθεια στο λαό και δεσμεύτηκε ότι μέσα στη θητεία αυτής της Κυβέρνησης ναι μεν θα μπούμε σε πρόγραμμα, και θα ακολουθήσουμε τις καινούργιες συμφωνίες, αλλά μέσα στη θητεία αυτής της Κυβέρνησης θα το ολοκληρώναμε και εκεί είπαμε την αλήθεια, για αυτό παράγεται ένα fake news, καθώς όλοι ξεχνούν ότι οι πολίτες έκριναν την κυβέρνηση για άλλη μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2015.”
Ο κύριος Δρακονταειδής δεν θεωρεί ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει το αλάθητο του Πάπα, προφανώς έγιναν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όμως είναι άλλο πράγμα αυτό κι άλλο πράγμα το αποτέλεσμα που έχει παραχθεί για την χώρα.
“Η χώρα έχει αρχίσει και μπαίνει σε μία κανονικότητα και απόδειξη αυτού το οποίο λέω είναι ότι όταν έχεις ιστορικό χαμηλό επιτοκίων δανεισμού, σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό στοιχείο κανονικότητας μιας χώρας, επομένως ναι μεν αρκετοί από τους πολίτες έβγαλαν το θυμό τους για τα λάθη και τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλά έκαναν, γιατί όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να παίρνουν πολιτικά μηνύματα από τους πολίτες, πλέον όμως είναι μία στιγμή που δεν πρέπει να λειτουργούν με το θυμικό.
“Πρέπει να λειτουργούμε με αυτό, όμως τώρα έχουμε εθνικές εκλογές και έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δίλημμα το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει κανείς πολίτης, ή προχωράμε με μία κυβέρνηση που έχει δώσει δείγματα γραφής, πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις, η οποία έχει δώσει ελπίδα στην κοινωνία και στην πράξη μία κανονικότητα και από την άλλη μεριά έχουμε εκείνους που έχουν χρεοκοπήσει αυτή τη χώρα, αυτό είναι το δίλημμα και αυτό κρέμεται ως λαιμητόμος πάνω από το κεφάλι του κάθε πολίτη, καθώς εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και Νέα Δημοκρατία κερδίσεις εκλογές, θα έχουμε έναν πολιτικό οδοστρωτήρα όσον αφορά τα δικαιώματα, τα εργασιακά και μία άλλη σειρά άλλων πραγμάτων.
Δείγμα αυτό που λέω είναι ότι μόλις προχθές ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είπε ότι το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισεκατομμυρίων της χώρας που το έχουμε για την ασφάλεια της χώρας, αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και συγκεκριμένων πολιτικών που ασκήθηκαν για να το έχουμε, λέγοντας  ότι εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος αυτού για να το πάμε στις τράπεζες.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα ακολουθήσουμε πιστοληπτική γραμμή που στην πράξη αυτό σημαίνει τέταρτο μνημόνιο και αυτό παρόλες τις προσπάθειες που έκαναν να το μαζέψουν, επειδή ορισμένοι βγαίνουν ως πολιτικοί λαγοί, ο πρώτος πολιτικός λαγός είναι ο κύριος Στουρνάρας, τα οποία τα γράφει και στην έκθεσή του, αυτός που υπερασπιζόταν την πιστοληπτική γραμμή πριν φτάσουμε στον Αύγουστο του 18 και να πληρώσουμε το πρόγραμμα.
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θέλανε τέταρτο μνημόνιο, αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που το έλεγαν πριν τις εκλογές, αντιλαμβάνεσθε ότι θα έρθουν ως πολιτικός οδοστρωτήρας και θα τα εφαρμόσουν όλα αυτά, για αυτό λέω ότι το ερώτημα που τίθεται στους πολίτες επικρέμεται ως λαιμητόμος πάνω από το κεφάλι τους.
Αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων το οποίο είναι και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την χωματερή και την δυσοσμία, απάντησε ότι η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε τα προβλήματα του τόπου για τεσσεράμισι χρόνια.
“Θέλω να πω όμως ότι με ένα μαγικό τρόπο ιστορία σε αυτή τη χώρα και το λέω πολύ δηκτικά ξεκινάει το 2015 όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, την δημοτική αρχή και την Περιφερειακή αρχή αντίστοιχα οι συγκεκριμένες αρχές.
Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι πάει να γίνει μία παραγραφή των πλημμελημάτων, εγκλημάτων, χαρακτηρίστε τα όπως θέλετε όλων των προηγούμενων ετών.
Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν ότι τα προβλήματα των απορριμμάτων ή της ύδρευσης γεννήθηκαν το 2015 και δεν είναι αυτή η πραγματικότητα όσο κι αν επιχειρούν να το κάνουν αυτό, καθώς είναι απολύτως αντικειμενικό ότι Αυτά είναι προβλήματα δεκαετιών.
Δεν μπορεί κάποιος να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα σε μία θητεία.”
Ωστόσο ο κύριος Δρακονταειδής επεσήμανε ότι η κατάσταση στην ύδρευση του νησιού έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς μόνο σε δύο χωριά υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση, ενώ  υπάρχει τεράστια αύξηση των αναγκών του τόπου σε σχέση με παλιότερα και αυτό το γνωρίζουν άπαντες, ενώ έχουμε κάνει έργα για  την ύδρευση που δεν έγιναν ποτέ ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, εννοώ μαζί με την αποχέτευση και τα αντιπλημμυρικά έργα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Μπορούν να μας πουν πόσα έργα ύδρευσης έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια;
Αναφορικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε δρομολογήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την οριστική λύση, απομένει η δημοπράτηση της μονάδας. Το υπουργείο για πολλούς λόγους καθυστερεί να μας δώσει την προέγκριση για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια έχω πει ότι έχουμε ματώσει για να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες.
Μάλιστα κάναμε πάνω από ενάμιση χρόνο να πάρουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση λόγω γραφειοκρατίας και δεν πρέπει αυτό κάποιοι να τα ξεπερνούν εύκολα.
Το γεγονός ότι εδώ και 8 μήνες τα τεύχη δημοπράτησης της ΜΟΠΑΚ πήγαινοέρχονται μεταξύ δήμου και Υπουργείου, οφείλεται σε μία γραφειοκρατία οι οποίοι είναι μία γάγγραινα και είναι  ένα κομμάτι στο οποίο δεν πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει τεράστια ευθύνη, καθώς στην επόμενη θητεία του αν κερδίσει εκλογές είναι να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, γιατί αυτό δεν πονάει μόνο το Δήμο με την έννοια του θεσμού, αλλά χτυπάει ευθέως την κοινωνία.
Όμως η γραφειοκρατία δεν είναι μόνο αυτό που νομίζουμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχετε κυβέρνηση, δεν είχε όμως την εξουσία και αυτό που σας λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Υπήρχαν οι μηχανισμοί και σας το λέω από την εμπειρία μου, καθώς ίσχυσε και μέσα στο δήμο, αλλά θα τα πούμε με μεγαλύτερη ηρεμία μετά τη λήξη της θητείας,  που αντιστρατεύονταν αυτές τις πολιτικές για πολιτικούς λόγους.
Στα υπουργεία υπήρχαν άνθρωποι που αντιστρατεύονται τις πολιτικές που ήθελε να εφαρμόσει το Υπουργείο και καθυστερούσαν την εφαρμογή τους.
Για παράδειγμα εμείς έχουμε ζητήσει από τις 31 Μαΐου την μεταφορά των δεματιών, που είναι το κύριο πρόβλημα και έχουμε ζητήσει γραπτά από τις δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας της οποίας υπαγόμαστε και μετά από 1,5 μήνα δεν δίνουν το πράσινο φως για αυτή τη μεταφορά.
Θα μπορούσε να είχε δοθεί μέσα σε μία εβδομάδα, υπάρχει ένα αίτημα, το πρόβλημα το γνωρίζουν πολύ καλά, έχει γίνει παρέμβαση και από τη μεριά του Υπουργείου και από το Γενικό γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων για να επισπευστούν αυτές οι διαδικασίες και βρισκόμαστε ενάμιση μήνα μετά και δεν έχει δοθεί η έγκριση.
Να λοιπόν πως η γραφειοκρατία δεν είναι ένα πράγμα που εξαρτάται από τον κάθε Υπουργό, η δήμαρχο και περιφερειάρχη, αλλά εξαρτάται και από μηχανισμούς οι οποίοι για κάποιους πολιτικούς κυρίως λόγους, μπλοκάρουν και δημιουργούν μία αίσθηση στους πολίτες ότι φταίει ο υπουργός, ο δήμαρχος ο αντιπεριφερειάρχης.
Εγώ δεν είμαι από αυτούς που χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών και είναι επιλογή μου να είναι αυτό που νομίζω, καθώς σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση σχολιάζαμε αυτό το θέμα. Παράλληλα έχουν βγει δεκάδες δελτία τύπου σε ότι αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων, έχω καλέσει εδώ και ενάμιση μήνα τους επικεφαλής των παρατάξεων αμέσως μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών και τους ενημέρωσα ξανά για το ζήτημα και τους έχω θέσει το θέμα.
Ο πολίτης πρέπει να επιδιώκει και ο ίδιος την ενημέρωση, διότι έχουμε βγάλει δεκάδες δελτία τύπου, το δικό σας ραδιόφωνο μεταδίδει όλες συνεδριάσεις, στις δημοτικές εκλογές μίλησα στο δημόσιο λόγο πολλές φορές για το θέμα αυτό, δεν δέχομαι λοιπόν ότι ο μέσος πολίτης δεν είναι ενημερωμένος με εξαιρέσεις πάντα.
Αναφορικά με τις προκλήσεις που έχει μπροστά μας η Λευκάδα, ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ανέφερε ότι είναι πολλές, καθώς όλοι ορκίζονται στην ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη για έναν τόπο είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ωστόσο πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτή η ανάπτυξη είναι ουδέτερη και να αναρωτηθούμε για ποιον. Εμείς δεν μιλάμε μόνο για ανάπτυξη, αλλά για δίκαιη ανάπτυξη και βίωσιμη.
“Για παράδειγμα ανάπτυξη είναι να κάνεις τρία πολύ μεγάλα ξενοδοχεία στον ανατολικό άξονα, ωστόσο ρωτάω, εάν κάνεις τέτοια πολλά μεγάλα ξενοδοχεία αυτό συνιστά βιώσιμη ανάπτυξη;, είναι κάτι καλό για τον τόπο συνολικά, κατά τη γνώμη μας δεν είναι για αυτό και μιλάμε για την βιώσιμη αλλά και την δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή πώς το κέρδος από αυτή την ανάπτυξη θα διαχέεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών και ταυτόχρονα θα παράγει και με περιβαλλοντικούς όρους αποτέλεσμα στον τόπο μας θετικό.
Εμείς με αφορμή το παράδειγμα που σας έφερα θεωρούμε ότι η Λευκάδα πρέπει να έχει μέχρι δύο τουλάχιστον μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που θα αφήσουν θετικό αποτύπωμα, δεν μπορούμε όμως τη Λευκάδα να την κάνουμε Κέρκυρα, δεν μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε.
Για να πετύχεις όμως την ανάπτυξη είναι ότι πρέπει να δούμε ο καθένας στο κομμάτι που τον αφορά να αναλάβει την ευθύνη του.
Δηλαδή η πολιτεία, ο δήμος, η περιφέρεια να αναλάβουν την ευθύνη του στο κόμμα των Υποδομών και όσοι με υγιή τρόπο θέλουν να επιχειρήσουν, καθώς δεν προσπαθούν όλοι  σε αυτό τον τόπο να επιχειρούν με όρους υγείας και να προσπαθούν να στήσουν μία επιχείρηση, εάν αυτά τα δύο μέρη δεν συμβάλλουν ο καθένας το δικό του κομμάτι, δεν μπορούμε να πετύχω αυτή την ανάπτυξη.
Όλοι πολύ καλά κάνουμε και φωνάζουμε ότι θέλουμε έργα Υποδομών και εμείς αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια προσπαθήσαμε να μην κάνουμε φτιασιδώματα που  θα μας έδιναν ψήφους, αλλά παρεμβάσεις στις υποδομές του νησιού και αυτό κάποιος θα το αντιληφθεί στην πορεία του χρόνου.
Το δεύτερο στοίχημα είναι ότι μεσαίοι επιχειρηματίες αλλά και πιο μεγάλοι οι οποίοι θέλουν να στήσουν μία επιχείρηση στη Λευκάδα, να τους δίνεται η δυνατότητα να στήνεται και παράλληλα να είναι βιώσιμο.
Επίσης όλα αυτό απαιτείται να γίνει σε μία χώρα κανονική και η χώρα έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε μία κανονικότητα από τον Αύγουστο του 2018 που έχει χαλαρώσει η πίεση που ασκούνταν τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια.
Με αυτό τον τρόπο μπορείς να πετύχεις να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα της να κατανέμεται δίκαια και στους πολίτες, καθώς εάν η Λευκάδα αύξησε την πίτα της 20% αυτό δεν πρέπει να  το καρπώνονται μόνο 10 άτομα, αλλά να διαχέεται στο επίπεδο της κοινωνίας.
Ο κύριος Δρακονταειδής κάλεσε τόσο τους νέους, αλλά και όλους όσους έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον και να πάνε στην κάλπη, καθώς πρέπει οι πολίτες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
“Δεν μπορεί να απευθυνόμαστε σε μία κοινωνία η οποία είναι αδιάφορη και η οποία αμέσως μετά τις εκλογές κάνει κριτική, εγώ δεν δέχομαι να μου κάνει κριτική ένας πολίτης" που δεν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, το παιχνίδι της αστικής Δημοκρατίας αυτό είναι, προφανώς αν κάποιος δεν το δέχεται μπορεί να κάτσει σπίτι του ή να πάει να κολυμπήσει, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό το “παιχνίδι” της αστικής Δημοκρατίας είναι ο λόγος που δεν πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν. Δικαιολογημένα τους ενοχλούν πάρα πολλά πράγματα, ωστόσο αυτή τη δημοκρατία έχουμε και εδώ έχουμε ευθύνη και πρέπει να την πάρουμε.
Καλώ όλους συμπολίτες μας να πάνε στην κάλπη, φυσικά τους καλώ να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, όμως το πιο βασικό είναι να πάνε στην κάλπη, φυσικά πρέπει να πάνε και οι νέοι, γιατί δεν πρέπει μόνο να κατηγορούν για το brain drain, αλλά ταυτόχρονα να μη συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία των εκλογών και να πουν μέσα από την ψήφο τους τη δική τους γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου