Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αναστάτωση στην κυβέρνηση

Είχαν καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ να αισθανθούν τη «χαρά της νίκης». Λίγο η εκλογική ήττα του περασμένου Ιουλίου και η απώλεια της εξουσίας, λίγο η εσωστρέφεια που ταλαιπωρεί το κόμμα, στον δρόμο για τη… μετάλλαξη και το Συνέδριο του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καταφέρει να πετύχει ουσιαστικά χτυπήματα στο κυβερνητικό «κέλυφος».
Η κατάσταση όμως, μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι άλλαξε. Μάλιστα, ετοιμάζεται και «δεύτερο χτύπημα» που εκτιμάται ότι θα είναι ένα ακόμα νομοθέτημα, αυτή τη φορά για την προστασία της πρώτης κατοικίας και συνολικά για τον πτωχευτικό κώδικα!Φαίνεται ότι στην Κουμουνδούρου επέλεξαν να πάρουν, επιτέλους, την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε ένα πεδίο που, θεωρητικά, έχουν το πλεονέκτημα. Αυτό των εργασιακών θεμάτων. 
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Έτσι, μπήκαν στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» τα 586 ευρώ που είχαν καθηλωθεί πάνω από την ελληνική κοινωνία επί μία επταετία. Ταυτόχρονα, καταργήθηκε και ο… ντροπιαστικός υπο – κατώτατος μισθός, των 511 ευρώ, που ίσχυε το ίδιο χρονικό διάστημα, για νέους έως 25 ετών. Στη θέση τους, στρογγυλοκάθισαν τα 650 ευρώ, μικτές αποδοχές. Μάλιστα, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση για τις τριετίες, για όσους τις λαμβάνουν ακόμα. Βέβαια, ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο σκέλος, υπήρξε η αντίδραση του ΣΕΒ, με την υπόθεση να εκκρεμεί ακόμα, στα αρμόδια δικαστήρια. Όμως ακόμα και έτσι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ένα προφίλ πιο φιλεργατικό. Μπορεί τελικά, αυτό να μην βοήθησε, ώστε να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά η πρόθεση, καταγράφηκε. Τον περασμένο Μάιο, μπήκε άλλη μία επιδίωξη: να δοθεί συνέχεια στην αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και κατά τα επόμενα έτη. Έτσι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε αύξηση 7,5% για το 2020, στα 698 ευρώ και νέα αύξηση, πάλι κατά 7,5% το 2021, στα 751 ευρώ. Το ποσό αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι. Θυμίζουμε ότι 751 ευρώ, ήταν οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, έως το 2012, πριν δηλαδή αποφασιστεί η βίαιη περικοπή τους, ελέω μνημονίου. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μέσα σε μία διετία, να πετύχει να επιστρέψει η… κανονικότητα στις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.
Το γεγονός ότι έχασε την εξουσία, προφανώς και δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Όμως η πρόταση αυτή, επανήλθε στο προσκήνιο προ διημέρου, ως σχέδιο νόμου. Και φαίνεται ότι εγκλωβίζει την κυβέρνηση.
Η αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας ήταν μάλλον νευρική και βιαστική. Με δελτίο τύπου, έσπευσε να επισημάνει ότι πρόκειται για μια πρόταση πρόχειρη, ανεύθυνη και ενδεικτικό παροχολογίας. Προφανώς, ο Γιάννης Βρούτσης και οι σύμβουλοί του, έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των κατώτατων αποδοχών. Αν και η διαδικασία ελέγχου της αγοράς εργασίας, βάσει νόμου τώρα τίθεται σε εκκίνηση και ολοκληρώνεται κατά το φθινόπωρο, εντούτοις από την αρχή το υπουργείο Εργασίας, θέλησε να απομακρυνθεί αρκετά, από το ενδεχόμενο να γίνουν αυξήσεις. Πρόκειται για μια λάθος πολιτικά κίνηση, που δείχνει πόσο απροετοίμαστη ήταν η κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει την ανάκτηση της πρωτοβουλίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει επίσης προς την Κουμουνδούρου, ότι αν θέλει, μπορεί να δυσκολέψει την κυβέρνηση. Μπορεί να καθορίσει την ατζέντα. Αρκεί να πάψει να «τρώγεται» το κόμμα στο εσωτερικό του. Τότε το παιχνίδι όχι μόνο «γυρίζει», αλλά αποκτά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου