Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

"Ζούμε την δική μας Βαβέλ, με αρχιτέκτονα την κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων αρίστων"


«Ζούμε την δική μας Βαβέλ, με αρχιτέκτονα την κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων αρίστων»

Ζούμε στιγμές «απείρου κάλλους», ημέρες ανεξάντλητου πολιτικού παραλογισμού, την Πομπηία της ηθικής, την καταβαράθρωση όλων εκείνων των αξιών, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ελλάδα τούτη την στιγμή και μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ανέχειας. Ζούμε την δική μας Βαβέλ, με αρχιτέκτονα την κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων αρίστων. 

Ψάχνοντας για πολιτική ορθότητα, εδώ και ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία, εντοπίζουμε παλαιοκομματικές πολιτικές, απολειφάδια ξεχασμένων νοοτροπιών και σκελετούς που ξέθαψαν οι δεξιοί, ώστε να διαιωνίσουν αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν: την αποσταθεροποίηση του κράτους και μη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του, την ανάλαφρη πολιτική σε ότι έχει να κάνει με την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών.

Η κυβέρνηση κρίθηκε και αξιολογήθηκε. Δεν είναι λίγες οι φορές, που γίναμε δέκτες απίστευτης πολιτικής παραζάλης, αυτοαναιρέσεων και αναπροσαρμογών των απόψεων και οδηγιών τους. Πολιτική του ποδιού, εξαγγελίες με χρονικό ορίζοντα ημερών ή και ωρών. Υπουργοί χωρίς σταθερή κυβερνητική γραμμή, αφού πολλές φορές ο ένας αδειάζει τον άλλον on camera!  Λειτουργούν και πορεύονται κάθε φορά ως ιχνηλάτες του ψηφοπελατειακού target group.

Γίνονται αρεστοί για μια στιγμή, προκειμένου να αποφύγουν τις έτσι κι αλλιώς φιλτραρισμένες ερωτήσεις και αποδομούν τις πρωτοβουλίες τους, όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο η πολιτική τους παρακαταθήκη (η μόνη τους σταθερή) που δεν είναι άλλη από την νεοφιλελεύθερη πολιτική. Όταν η λαϊκή προσδοκία ή και η απαίτηση, έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εκλεκτών τους, τα οποία εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν διστάζουν να «θυσιάσουν» ομάδες συμπολιτών μας ή ακόμη και κεκτημένα συνταγματικά δικαιώματα.

Το κρίσιμο όμως είναι η αδυναμία αλλά και η εθελοτυφλία τους σε μείζονα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την σταθερότητα του Κράτους.

Ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (σε συνθήκες αναμφισβήτητα δύσκολες σε παγκόσμιο επίπεδο) με πρόγραμμα, σχέδιο και σχεδιασμό, όχι με πειραματισμούς και προχειρότητες. 

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο. Δύσκολo το timing σίγουρα, αλλά η ματαιοδοξία δεν λογίζεται ούτε ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια ασφάλεια. Σίγουρα χρειάζεται εφαρμογή των νόμων, όχι όμως με μόνιμη καταστολή και κρατικό εκφοβισμό. 

Ζητήματα που άπτονται της σωστής λειτουργίας του κράτους. Εννοείται ότι η βελτίωση των χρόνιων παθογενειών είναι καλοδεχούμενη. Όχι όμως για ίδιο συμφέρον, ώστε να υποκλέψουν την εξουσία με πλάνη και εκλογικούς αλγόριθμους.

Ζητήματα παιδείας, ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, αξιοκρατίας, ισονομίας, ισοπολιτείας, ελευθεροτυπίας και δικαιοσύνης θα πρέπει να στηρίζονται στις βασικές έννοιες – αρχές, που απορρέουν απ’ το Σύνταγμά μας. Να είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των δικαιωμάτων τους κι όχι να μπαίνουν στον αναδευτήρα προκειμένου να εξυπηρετήσουν μόνο τους λίγους έχοντες και κατέχοντες, που τυχαίνει (!) να είναι υποστηρικτές, χορηγοί και προστάτες αυτής της κυβέρνησης.

Πρέπει οι συμπολίτες μας να έχουν την αίσθηση του κράτους δικαίου κι όχι του κράτους αστυφύλακα. Μια φυσιολογική κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει στα ουσιαστικά προβλήματα και να εφαρμόσει πολιτική τέτοια, ώστε κανένας συνάνθρωπός μας να μην αισθάνεται μόνος και ξεχασμένος μέσα στην καταστροφή και τον όλεθρο. Γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η ύφεση που έρχεται ως αποτέλεσμα και της πανδημίας, θα δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες και ο κοινωνικός ιστός θα διαρρηχθεί αναμφίβολα με βίαιο τρόπο.

Πρώτιστα αγωνιζόμαστε αλλά και αισιοδοξούμε για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Την πρώτη μέρα μιας πολύ δύσκολης εποχής για την πατρίδα μας. Τη μέρα που η κυρίαρχη λέξη θα πρέπει να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Χρήστος Χρυσοστόμου Γληγόρης

Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας  

25/2/2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου