Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Η ψυχολογική ανάκαμψη που χρειαζόμαστε

Σχόλιο του Γ. Σταματάκη*

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Αν θεωρήσουμε ότι πλησιάζει το τέλος της, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών και την αυξανόμενη κίνηση των εμβολιασμών, θα πρέπει να ασχοληθούμε με το "Τι κάνουμε από εδώ και πέρα" και αν είμαστε έτοιμοι για τις επιπτώσεις που θα αφήσει πίσω της.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει ήδη δείξει τα πρώτα της σημάδια σε πολλές χώρες, θα υπάρξει και μια ψυχολογική-κοινωνική αναταραχή, που κάθε χώρα θα προσπαθήσει να διαχειριστεί διαφορετικά.

Στην Ελλάδα με νωπές τις επιπτώσεις μιας 10χρονης οικονομικής κρίσης και παρότι ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις (αποκτώντας ίσως και σχετική… εμπειρία), είναι ζητούμενο το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε ακόμα μια τέτοια κατάσταση και ν’ αντέξουμε στην ψυχολογική πίεση που θα προκύψει.

Οι περισσότεροι κλάδοι έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες με αποτέλεσμα την καταρρακωμένη ψυχολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών αλλά και την αβεβαιότητα των ιδιωτικών υπαλλήλων. Κι εδώ είμαστε στο σημείο της ουσιαστικής παρέμβασης των φορέων που στηρίζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι εμπορικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα εργαζομένων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Σε πολλές περιοχές της χώρας εμπορικοί σύλλογοι και επιμελητήρια δραστηριο-            ποιούνται συνεχώς, αναλαμβάνουν δράσεις όπου και όποτε χρειαστεί, παρέχοντας ακόμη και ψυχολογική στήριξη σε επαγγελματίες.

Στη Λευκάδα υπάρχουν πολλά παράπονα από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την απουσία αυτών των φορέων, στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μια συχνή επαφή με όλους τους επαγγελματίες, θα μας έδινε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε τη προσπάθεια μας.

"ΠΕΛΑΤΕΣ – ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ" είμαστε μια αλυσίδα που πρέπει να μείνει ενωμένη. Γιατί μόνο έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, τα  προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας!

*Ο Γ. Σταματάκης είναι ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου